Hmm, ini resepi yang special, di mana saya dapatkan resepi ini betul dari orang yang pakar dan yang tua. (Tua tu maksudnya banyak pengalaman la.) Orang yang dimaksudkan ialah mak Kak Ina. Kak Ina ni dua pupu arwah abah. Masa kecik-kecik dulu, kami duduk kat Rembau, memang rapat dengan family Cikgu Lieh (Nama manja untuk Cikgu Alias). Cikgu Lieh ialah kawan baik merangkap cikgu abah. Saya memang suka makan rendang Rembau. Nasib baik ada pakar rujuk.
Dalam resepi ni kena buat rempahnya dulu. Nanti untuk masak seekor ayam, gunakan lebih kurang sesenduk rempah rendang ini. Buat banyak, boleh disimpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.
Ok, resepi untuk rempah rendang.
1. 12-14 sudu besar (heap) ketumbar
2. 2 sudu besar (level) jintan manis
3. 2 sudu besar (level) jintan putih
4. 3/4 sudu besar (level) lada hitam
5. 1 kulit kayu manis
Basuh semua rempah dan sangai di kuali. Seterusnya, di blend jadi serbuk. - rempah rendang.
Untuk buat rendang ayam,
1. 1 ekor ayam
2. 5 ulas bawang merah
3. 3 ulas bawang putih
4. 1-2 inci halia
5. 3 batang serai - dititik
6. 3 batang serai - ditumbuk / blend (Versi lain - tak payah blend - semua dititik)
7. 3 sudu cili boh (Versi lain - tambah cili api - lk 20 biji - ikut kepedasan yang dikehendaki)
8. kelapa 2 biji - untuk santan (Versi lain - 3 biji kelapa)
9. Kunyit
10. Penumis - 3 ulas buah pelaga, 5 biji cengkih, 1 kuntum bunga lawang
11. Garam
12. Rempah rendang (resepi di atas) - 3 sudu / lk sesenduk
Cara: Kecutkan semua kecuali santan. Boleh juga angkat ayam spy x overcooked. Tapi kalau tak angkat, jangan terlalu kerap kacau - nanti ayamnya pecah2, dan tak comel.
Rendang ni sedap, tapi tak boleh makan selalu. Banyak pakai santan, kolesterol tinggi.
Sunday, December 7, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Alfatihah untuk mak kak ina. Semoga rohnya dicucuri rahmat Allah SWT
Alhamdulillah, baik Hati awak dik, lama akak Cari resepi ni, tq
Alhamdulillah, baik Hati awak dik, lama akak Cari resepi ni, tq
Mohon saya berkongsi resepi rempasashnya. Tkasih. Halalkan ye
Terima kasih resepi..semoga murah rezki
Post a Comment