Disebabkan saya ambil resepi ni sebaik sahaja lepas kenduri adik kawin, kuantiti yang dinyatakan ikut keperluan kenduri la. Versi mak, masa ingatan masih fresh lagi.
1. 3 pikul (180kg) daging
2. 120 kg santan
3. 1 guni bawang putih. (besar mana guni?, Cek la kat kedai..)
4. 2 guni bawang merah (yang harganya pada tahun 2005 tu RM32)
5. 5 kg halia
6. 4 - 5 kg cili serbuk
7. 3 ikat besar serai (beli kat pasar borong)
8. 3 ikat besar dau kunyit
9. Kunyit
Nombor 3 hingga 5 tu, racik dan blend.Masak sampai kering, tapi tak kering macam serunding. Rendang macam ni famous la di Sg Merab ni. Kebanyakan kenduri ada rendang lk gini.
Sunday, December 21, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment