Rasa soto, tapi tak sama dengan yang dijual di pasar malam... Boleh cuba...
1.75 kg ayam
2 liter air
20 gm garam
500 gm mee kuning
250 gm taugeh
15 gm ketumbar
5 gm jintan putih
5 gm jintan manis
5 gm lada putih
1 batang serai
10 gm lengkuas – dihiris
4 biji candlenuts / buah keras
35 gm bawang merah
Untuk cili:
60 gm cili padi + light soy sauce
Rebus ayam dalam rempah, air dan garam. Setelah ½ masak, angkat dan letak atas dulang dan bakar 20 minit. Siat daging.
Lepas tu, hidang dan hias macam soto biasalah. Oh ya, kalau ada pergedil, okay juga. Hiris kentang dan goreng. Tumbuk dan campur lada, garam dan sedikit daun sup. Celup dalam putih telur dan goreng.
(Resepi ini tak tumis. Kalau nak tumis, ok. Tapi jangan guna banyak minyak)
Tuesday, December 9, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment