Untuk resepi ini, ikut je sukatan betul-betul. Hari Raya Haji baru ni, saya main campak je bahan ke dalam periuk. Lepas tu, ikut rasa. Hmm, kaedah tak menjadi la. So, untuk selamat ikut je resepi dan sukatan. Plus minus sikit-sikit tak pe. Resepi ni dapat dari buku resepi, dr ex-student.
3 bungkus spaghetti
Kuah:
18 ekor ikan kembung – rebus, lecek dan simpan air rebusan
6 camca makan udang kering
18 camca besar rata rempah kari daging – bancuh dengan air rebusan
24 ulas bawang merah
12 ulas bawang putih
6 hiris lengkuas
6 camca besar rata kelapa parut – utk dibuat kerisik
6 batang serai – dititik
12 keping asam gelugor
2 butir kelapa parut – ambil 2.5 liter santan
12 camca teh gula pasir
18 camca teh rata garam halus
24 camca besar minyak
Daun kesum
Bunga kantan
Ulam:
1 2/3 biji timun, buang kulit, hiris nipis bulat dan mayang halus
1 ¼ biji bawang besar – hiris nipis melintang
250 gm taugeh
20 tangkai daun kesum – mayang halus
10 biji cili merah, 10 cm x 10 cm belacan - buat sambal belacan
Daun selasih
Daun pudina
dan 10 biji limau kasturi
Tuesday, December 9, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment