Saturday, March 21, 2009

Puding Koktail Kak Ita

Kak Ita, sama ngajar kat Ampang, tahun 93 dulu. Tahun 94, kalau tak silap, pegi ke rumah kak Ita, dan dia jamu puding koktail laici. Sedap la, sampai minta resepi..


1. 1 cawan tepung kastad
2. 6 cawan air
3. 2 sudu susu cair
4. 4 helai daun pandan
5. 1/2 cawan gula kasar
6. 1 biji kuning telur

Masuk semua dalam periuk, masak sampai mendidih, dgn api kecil. dan masuk ke dalam acuan. Acuan kecil kalau nak comel. Kalau tak, bubuh dalam acuan besar, dan lepas tu potong sj.

Untuk Sos
1. 2 cawan air
2. 2 cawan susu cair
3. 1 cawan gula kasar
4. 2 sudu tepung kastad - jgn lebih, nanti rasa macam berlendir
5. daun pandan.

Masak sehingga mendidih. Sangat manis, tapi bila dah bubuh ais dan puding yang atas tadi, manisnya berkurang. Untuk hidangan, masuk sos dalam bowl besar, campur puding dan buah-buah dalam tin, lebihkan laici, sebab puding laici - ambil air laici shj. Jgn lupa ais.

No comments: